Τη δεκαετία του 90’, όλες οι πηγές λίπους στη διατροφή θεωρούνταν βλαβερές για την υγεία. Στις μέρες μας, τη θέση του φαγητού-φόβητρου έχουν πάρει άδικα οι υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα είδη υδατανθράκων μπορούν να βάλουν την υγεία μας σε περιπέτειες, αλλά όχι όλοι, αφού υπάρχουν και συγκεκριμένοι υδατάνθρακες που επιβάλλεται να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Οι υδατάνθρακες που έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών όπως είναι τα όσπρια και τα ολικής αλέσεως προϊόντα, συμβάλουν θετικά στην υγεία, στην κινητικότητα του εντέρου, στον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες. Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, παρουσιάζουν τις φυτικές ίνες ως ένα παράγοντα πρόληψης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη. Αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει πως απορροφούνται πιο αργά και έτσι αποτρέπουν την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
Από την άλλη, οι απλοί υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και το άσπρο ψωμί, προκαλούν προβλήματα στην υγεία, αφού κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους, έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και έτσι περιέχουν απλά «άδειες θερμίδες». Περιέχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, στην αρχή και ακολούθως απότομη μείωση. Αυτές οι απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα είναι και παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.
Μερικοί υδατάνθρακες που θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Γλυκοπατάτα. Όχι μόνο είναι εύγεστες, αλλά προσφέρουν και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες Α, D, C, σίδηρο αλλά και το πολύ σημαντικό για τη μυϊκή και νευρική λειτουργία, μαγνήσιο.
Βατόμουρα. Τα βατόμουρα περιέχουν κατεχίνες, οι οποίες ενεργοποιούν ένζυμα υπεύθυνα για την καύση του κοιλιακού λίπους. Τα βατόμουρά όπως και οι γλυκοπατάτα θεωρούνται υπέρ-τροφές, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Κινόα. Ενώ βρίσκεται στην κατηγορία των δημητριακών, τα θρεπτικά συστατικά του κινόα σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά διαφέρει. Είναι πολύ πιο θρεπτικό, αφού περιέχει αμινοξέα, όπως λυσίνη και καλή ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12γρ φυτικών ινών, 24γρ πρωτεΐνης, όπως και το 83% της ημερήσιας πρόσληψης σε μαγνήσιο. Το κινόα μπορεί να καταναλωθεί στη θέση του ρυζιού στο πιάτο μας, μπορεί να είναι μέρος μιας σαλάτας η ακόμα και σαν συστατικό στα γεμιστά.
Μήλα. Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα…». Ένα μέτριο μήλο (150γρ) προσφέρει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνες όπως βιταμίνη C & E , ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, φολικό οξύ, καθώς επίσης και μια ποικιλία φλαβονοειδών ουσιών με πολλές αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και οι αντικαρκινικές ιδιότητες
και όλα αυτά με λιγότερο από 70 θερμίδες. Τρώγοντας ένα μήλο πριν τη γυμναστική, μπορούμε να ενισχύσουμε την αντοχή στην άσκηση αφού τα μήλα περιέχουν το αντιοξειδωτικό «κερσετίνη». που αυξάνει τη διαθεσιμότητα του οξυγόνου στους πνεύμονες.