Το ζύγισμα δεν πρέπει να είναι ένα τρομακτικό γεγονός, στο οποίο πρέπει να υποβάλουμε τον εαυτό μας. Μη θεωρείτε τη ζυγαριά ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια πυξίδα – κάτι που χρησιμοποιούμε όταν χάνουμε βάρος για να μας κρατήσει προσηλωμένους στη σωστή κατεύθυνση. Η ζυγαριά είναι μία ένδειξη που μας δείχνει τι συμβαίνει με το σώμα μας, έτσι ώστε να μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλάνο μας, για να διασφαλίσουμε τη συνεχή απώλεια βάρους. Είναι απλά ένα εργαλείο, που μπορεί να μας υποδείξει πως το παρακάναμε λιγάκι κατά τη διάρκεια των γιορτών και να μας επαναφέρει πίσω στο πλάνο μας – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Πόσο συχνά όμως πρέπει αν ζυγιζόμαστε;
Το γνωρίζατε πως οι γυναίκες ανά μέσο όρο ζυγίζονται περίπου 6000 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους; Αυτό δεν είναι σωστό, αφού μπορεί να έχουν διακύμανση βάρους μέχρι και 2 κιλά από τη μια μέρα στη άλλη. Το βάρος δεν αλλάζει μόνο από τη μία μέρα στην άλλη αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις των σωματικών υγρών – ίσως κατακρατούνται υγρά από την κατανάλωση νατρίου. Όλα αυτά επηρεάζουν το βάρος μας.
Το θέμα με το ζύγισμα ή τον έλεγχο του σωματικού βάρους καθημερινά, είναι ότι οι μικρές διακυμάνσεις μπορούν να μας αγχώσουν ή να μας αποθαρρύνουν από τις προσπάθειες μας. Το ζύγισμα πρέπει να γίνεται μια φορά τη βδομάδα, στην ίδια ζυγαριά την ίδια ώρα με την προηγούμενη φορά.
Υπάρχουν κι άλλοι διαφορετικοί τρόποι να «ζυγιστούμε», εκτός από τον κλασσικό. Για παράδειγμα, το να τραβήξουμε φωτογραφίες «πριν και μετά» ή να μετρήσουμε την περιφέρεια του σώματος μας με ένα μέτρο. Επίσης, μπορούμε από μόνοι μας να κρίνουμε το διαιτολόγιο και το πρόγραμμα γυμναστικής μας από την αντοχή της φυσικής μας κατάστασης και από το πώς νιώθουμε τα ρούχα μας. Είναι όμως γεγονός, πως πολλές φορές η μέτρηση της ζυγαριάς δεν αλλάζει, ειδικά στα άτομα που γυμνάζονται συχνά, αφού δημιουργούν μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια απώλειας λίπους. Καλύτερα να μετρήσουμε το ποσοστό λίπους μας αντί το βάρος μας.