Η κυτταρίτιδα είναι σχεδόν αποκλειστικά γυναικείο πρόβλημα, αφού ταλαιπωρεί περίπου το 80% των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικού βάρους. Οι παράγοντες που δημιουργούν την κυτταρίτιδα είναι πολλοί, γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισής, όπως η διατροφή, η γυμναστική, οι κρέμες και τα διάφορα μηχανήματα. Οι παρακάτω συμβουλές, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, θα βελτιώσουν τη συνολική σας εικόνα.
- Αποφύγετε την καθιστική ζωή. Η καθιστική ζωή οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας και ταυτόχρονα στην αύξηση του λίπους και της κυτταρίτιδας.
- Γυμναστείτε. Χωρίς όμως να καταπονήσετε του μύες σας, αφού όταν γίνει αυτό δημιουργείται γαλακτικό οξύ στην περιοχή των μυών και έτσι, οι ιστοί δεν οξυγονώνονται σωστά. Το ποδήλατο, το κολύμπι και το χαλαρό περπάτημα θεωρούνται ιδανικά. Για να ενεργοποιήσουμε όμως, τα αποθέματα λίπους, χρειάζεται να γυμναζόμαστε τακτικά και περισσότερο από 30 λεπτά ημερησίως.
- Διορθώστε τη στάση του σώματος. Όταν στεκόμαστε όρθιοι για αρκετή ώρα, εμποδίζουμε τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο συμβαίνει και όταν φοράμε πολύ στενά ρούχα και ψηλά παπούτσια.
- Ισορροπημένη διατροφή. Μειώστε τους απλούς υδατάνθρακες που περιέχονται σε τροφές όμως η ζάχαρη, η σοκολάτα, η μαρμελάδα κλπ. Διατηρήστε ένα κανονικό σωματικό βάρος, με δείκτη μάζας σώματος 19-25, περιορίστε το αλάτι, τα αλλαντικά, τα κορεσμένα λιπαρά και το αλκοόλ.
Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Ένα ενδεικτικό 24ωρο διατροφής, περιλαμβάνει: για πρόγευμα, γιαούρτι 0% με βρώμη και λίγο μέλι, για δεκατιανό, συνδυασμό φρούτου με αμύγδαλα, ενώ για μεσημεριανό, προτιμήστε κοτόπουλο ή σολομό σε συνδυασμό με άγριο ρύζι ή κινόα και φυσικά σαλάτα.
Το απόγευμα καταναλώστε ακόμη ένα φρούτο και για βραδινό, μια σαλάτα με αυγό ή τόνο και κρουτόνια ολικής άλεσης ή μια ομελέτα με ασπράδια, διάφορα λαχανικά και γαλοπούλα.